+36 20 540 9495 info@embryo.hu

A múlt év végi vágóhídi petesejtekkel zajlott labortesztelést követően (melynek eredménye: 2 vemhesség) február 28-án belevágtunk egy reményteljesebb és fontosabb tevékenységbe, azaz az élő állatoktól történő petesejt leszívásba.

Az eljárás neve OPU, vagyis Ovum Pick-Up, melynek során ultrahangos kontroll mellett szívjuk le a petefészkeken lévő tüszőkből az éretlen petesejteket. A donor üszők minimális hormonális előkészítést kaptak a tüszőfejlődés elősegítése érdekében, így tőlük dr. Gyulay Gyula és dr. Pénzes György kollégáink közreműködésének köszönhetően aznap 17 db petesejtet tettünk el az inkubátorba érni. Közülük 7 db volt első osztályú, amiből várhatóak voltak embriók.

A másnapi megtermékenyítést -IVF- követően (hagyományos és szexált spermát is használtunk a donoroktól függően) harmadnap denudáltuk, majd 6 napig tenyésztettük őket a számukra optimális környezetben. A körülmények tényleg megfelelőek voltak, mint ahogyan maga a folyamat lépései is, mert az IVF utáni 7. napon 4 db blasztociszta „mosolygott ránk” a mikroszkóp alatt. A 2 db első, és 2 db másodosztályú, de megfelelően fejlett holstein embriót frissen be is ültettük az előkészített recipiensekbe.

Közülük az egyik donor üszőt decemberben már standard mennyiségű FSH hormon adásával szuperovuláltattuk és 7 naposan kimostuk az embriókat. Akkor in vivo úton 4 db képletet nyertünk tőle ki, melyekből csak kettő volt beültethető embrió. Ugyanez az üsző most sokkal kevesebb hormonkészítmény felhasználásával 5 db petesejtből 2 db jó embriót adott.

Tehát a módszer, ami világszerte már sok helyen rutinszerűen működik, nálunk is eredményes tud lenni. Bár a folyamat minden része igényel még némi fejlesztést részünkről, terveink szerint a programot sok hasonló követi majd és átveszi a vezető szerepet a szaporodásbiológiai programjainkban.

 

Jelen projekt a Vidékfejlesztési Program „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás” című VP3-16.1.1.-4.1.5.-4.2.1.-4.2.2.-8.1.1.-8.2.1.-8.3.1.-8.5.1.-8.5.2.-8.6.1.-17 kódszámú program keretében a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával valósul meg.