+36 20 540 9495 info@embryo.hu

Projekt címe: Okos Gazda Szeme (IntelliFarmMoo)

Kedvezményezett neve: MILKMEN FÖLDESI TEJTERMELŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG (konzorciumvezető), SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM (konzorciumi tag)

Projektazonosító: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00042

Támogatás teljes összege: 429 305 648 Ft

Támogatás mértéke: 71,86 %

A projekt várható fizikai befejezése: 2026.03.31.

Projekt tartalmának bemutatása: A hazai tejtermelő tehenészetekben tenyésztett szarvasmarha a holstein-fríz, amely a világon legelterjedtebb, rendkívüli termelési paraméterekkel rendelkező fajta. Azonban ez a kiemelkedő genetikai potenciál nagyfokú érzékenységgel, környezeti igényekkel társul. Az állományszintű betegségek megelőzése, a termelési potenciált kielégítő takarmányok biztosítása és a megfelelő környezet a gazdaságos termelés alapja. A tejtermelő ágazatot az éghajlatváltozás hatásai komoly kihívások elé állítják. A szélsőséges időjárási viszonyok mellett a takarmánynövények mennyisége és minősége is korlátozó tényezővé válik. Mivel az állatok környezeti igényeinek maximális kielégítése, a jólét biztosítása, a betegségek előrejelzése, megelőzése a gazdaságosság kulcsa, ezért a piac számtalan technikai megoldást kínál a tehenészetek számára. A tejelő szarvasmarha ágazatban egyre inkább elterjed a robot technológia, az automatizálás. A piacon elérhető megoldások gyűjtik és elemzik a tehenek egyedi termelési, aktivitási és élettani paramétereit, a takarmány-fogyasztással és a kérődzéssel eltöltött időtartamot. Előnyük, hogy a nagyüzemi állománylétszám mellett is biztosítják az egyedi megfigyelést, a tehenek paramétereinek változását, ami biztosítja a gyorsabb beavatkozás lehetőségét egy-egy meghatározott probléma esetében. Azonban ezek a technológiák nagyszámú adatot állítanak elő egyedi és állomány szinten, melyeknek jelentős része nem ad előremutató információt a szakemberek számára. Az adatok értékelése külön-külön történik, nincs lehetőség az egyes paraméterek összefüggéseinek feltárására. Hátrányuk, hogy általában egyedi szenzorokat igényelnek, melyeknek felhelyezése sok esetben stresszfaktort jelent az állatoknak. Gyakoriak a meghibásodások és a nagyszámú eszköz szükséglet miatt költségük is jelentős.

Ezekre a feladatokra, hiányosságokra összpontosítva a Milkmen Kft. és a Szegedi Tudományegyetem a tejtermelő tehenészetek menedzsmentjének munkáját segítő összetett döntéstámogató rendszer kifejlesztését tűzte ki céljául.

A kutatási fejlesztési folyamatban az SZTE már bevált gépi látás platformjára építve hozunk létre multimodális (kép, hang, hőkép) alapú érzékelő rendszert mely segítségével 7×24 rendszerben lehet információkat gyűjteni (és helyszínen kihelyezett futó mesterséges intelligencia eljárásokkal feldolgozni) úgy az egyes tehenek, mint állatcsoportok vitális és életvitel jellemzőiről. Ezen primér információk kiegészítve a genomikai és meglévő rendszerek információival képezi azon alapot, amelyre megfelelő mesterséges intelligenciás eljárások dolgozhatóak ki a predikció, anomália detekció és optimalizálás területeire.

A digitalizáció segítségével a biometrikus érzékelő technológiák által kínált egyedi viselkedési, fizikai és biológiai jellemzők elemzése és mérése, valamint a kapcsolódó komplex és nagyméretű adathalmazok újszerű és reális utat nyitnak az egyes állatok vagy állományok minden eddiginél magasabb színvonalú környezeti-, állategészségügyi- és állatjóléti monitoringjához.

Célunk egy olyan mesterséges intelligencia alapú ökoszisztémán alapuló döntéstámogató rendszer (Okos gazda szeme, IntelliFarmMoo) létrehozása, melyben ötvözhetőek a különböző, videó-, akusztikai és genomikai alapú megfigyelési módszerek. Az általunk kialakított rendszer bevonása által javítható a tejtermelő tehenészetek gazdálkodási hatékonysága. A fejlesztés az öt kulcsfontosságú területnek az együttes monitoringrendszerét célozza meg; állategészségügy, takarmányozás, egyedi azonosítás, állatjólét és a gazdaságosság. A projekt kiemelt figyelmet fordít a technológia változatos környezetben (pl. eltérő tartástechnológiájú telepek) való rugalmas alkalmazhatóságára is. Ezek a tulajdonságok versenyképesség fokozó hatásúak és szélesítik a potenciális felvevő piacot.