+36 20 540 9495 info@embryo.hu

A tavalyi év októberében rendhagyó módon, online zajlott az éves rendes embriós konferencia az amerikai kontinensen, így lehetőségünk volt részt venni a két napos rendezvényen, és meghallgatni a nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező amerikai embrió-átültető szakembereket. Összesen 17 aktuális, érdekes és nagyon gyakorlatias előadás hangzott el.

Jelenleg az USA-ban már kétszer annyi embriót állítanak elő in vitro úton (IVP), mint a hagyományos módszerrel, embriómosással. Ennek megfelelően a prezentációk nagy részében, egy-egy vizsgálatban in vivo („hagyományos”) és in vitro embriók is egyaránt szerepeltek. A tenyésztők és a biotechnikai vállalatok közösen, egyedileg a donorokra szabottan döntik el, hogy a OPU-IVF-et, vagy a hagyományos embrióprogramot alkalmazzák-e nála. Az in vitro embriók a napi rutinba épültek, már nem magát a módszert vizsgálják, csak külön kezelik az in vitro embriók eredményeit.

Az első előadó, Cliff Lamb áttekintést adott az ET helyzetéről, lehetőségeiről az USA-ban, majd sorra vette a különböző lépések, módszerek előnyeit, hátrányait, azok különböző kutatási eredményekkel alátámasztott fejlesztési lehetőségeit: szexált sperma felhasználása a MOET és az IVF programokban, az FSH különböző módú alkalmazása és alternatívái, progeszteron készítmények használata, FTET, Doppler ultrahang.

A második prezentációban Jennifer Barfield az in vitro embriók fagyasztásához adott áttekintést, hasznos tippeket, technikai segítséget. Tekintve, hogy az USA-ban az in vitro embriók több, mint 70%-át frissen ültetik be, a téma nagy érdeklődésre tart számot. Központi kérdéskör lett az in vitro embriók vitalitásának növelése, a fagyaszthatóságuk javítása, az embrionális mortalitás csökkentése, az in vivo-nál nagyobb arányú korai vetélések mérséklése.

Külön előadást szenteltek az embrióprogramok szabványos dokumentálásának, az embriók jelölésének, az előállításokkal és átültetésekkel kapcsolatos adminisztrációnak, különös tekintettel az IVP embriókra. A térhódításuk miatt külön, az in vivo embriókétól eltérő IETS irányelveket dolgoznak ki az ilyen módon előállított embriók fejlettség és minőség szerinti osztályozásához.

Elhangzott egy beszámoló az AETE tagok képzésével, akkreditációjával, továbbképzésével kapcsolatban is, továbbá egy az aktuális embrióexport helyzetről, követelményekről, változásokról is. Ez utóbbi téma jelentőségét mutatja, hogy a 2019-es évben (is) messze az USA volt a legnagyobb embrió exportőr 17.245 db embrióval, melynek mintegy háromnegyede tejelő fajtáktól származott.

Idén először két farmert is meghívtak előadónak. Közülük elsőként a North Florida Holstein telep vezetőjét hallhattuk, akik több, mint 6000 tehénnel és 6000 üszővel rendelkeznek, és mintegy 500 egyedet használnak közülük embriódonorként. Előadásában bemutatta, hogy a több, mint 10 éves intenzív embrióprogramoknak köszönhetően mekkora genetikai előrehaladást, és ezáltal termelésnövekedést értek el. Utána Marc Gardiner vette át a szót, egy olyan család képviselőjeként, amelyik több, mint 120 éve él csak angus tenyésztésből. Az állományban több, mint 50 éve kizárólag mesterséges termékenyítést alkalmaznak, és 34 éve használják az ET-t rutinszerűen. Világszinten is kiemelkedően magas számú embrióprogramot végeznek. Előadásában részletesen bemutatta, hogy kis családi gazdaságból hogyan váltak a biotechnikák segítségével évente több, mint 3000 darab, top-genetikájú tenyészállatot értékesítő vállalkozássá, melyik időszakban melyik tulajdonságokra, mutatókra alapozták a donorok szelekcióját.

Az embrió-előállítás módszereinek egy magas szinten történő stabilizálódásával, és a genomikus szelekció térhódításával még fontosabbá váltak a tapadási eredmények. Sokféle – régi és új megközelítésű – törekvés van a recipiensek szinkronizálásának javítására, mely programok egészen az állomány menedzsment mélységig mennek.

A napjainkban egyre hangsúlyosabb hőstressz témában is láthattunk egy előadást, mely előrevetítette a területen az ET jelentőségének további növekedését. Mára már nagy adatmennyiségek támasztják alá, főleg Dél-Amerikában, hogy az (IVF) embriók beültetésével jobb vemhességi eredmények érhetők el, mint mesterséges termékenyítéssel. Ennek oka, hogy az embriók a blasztociszta stádiumtól már ellenállóak a hőstresszel szemben. A tavalyi évben ott több, mint 400.000 IVF embriót ültettek be – ez több, mint a tízszerese a hagyományos úton előállított-beültetettnek.

Összességében egy rendkívül sokszínű konferenciát hallgathattunk végig, ahol a szakterületet érintő szinte összes témát tudományos igényességgel, ámde messzemenően gyakorlati szempontból és eredményekkel tárgyalták.