+36 20 540 9495 info@embryo.hu

A paks-földespusztai Milkmen Kft-nél megszületett az első kettő borjú in vivo úton előállított, fagyasztás előtt prekondícionált embriókból.

Az állati és humán asszisztált reprodukciós technológiák új koncepciója egy olyan eljárás, mely a reproduktív sejteket enyhe, szabályozott környezeti stressz-hatásnak teszik ki egy rövid ideig, mely aktiválja a sejtek genomjában kódolt ősi, legalapvetőbb védekezési mechanizmusokat. A prekondícionáló kezelés hatására a sejtek toleranciája a megváltozott, káros környezeti tényezőkre jelentősen megnő, így a szükséges biotechnológiai eljárásokat (fagyasztás, in vitro tenyésztés, manipulálás) lényegesen nagyobb arányban élik túl és tartják meg fiziológiás működésüket. Következésképp a kezelés által in vitro tenyésztéssel, mélyhűtéssel több beültethető embrió állítható elő, magasabb vemhesülési ráta és jobb minőségű borjú várható. A kezelést az Applied Cell Technology által fejlesztett laboratóriumi eszközzel végezzük, mely vállalat az eljárás megalkotója is. Az eljárást világszerte már több területen használják (köldökzsinór vér illetve hímivarsejt fagyasztás, klónozás, petesejt mélyhűtés, hal embrió hűtés).

Embrió-átültető Központunkban 2021.11.05-én a Vilma tehéncsalád egyik képviselője, a 8791-es használati számú üsző 10 db beültethető minőségű embriót adott az Elon nevű bikától. A kinyert embriókból négyet – három első és egy másodosztályút – a fagyasztás előtt kezeltünk a fent leírt módszerrel (PTAT – pressure triggered acquisition of tolerance). Az embriókat 11. 26-án ültettük be üsző recipiensekbe, és a két borjú 2022. augusztus 15. és 24-én született meg.

Az Applied Cell Technology által gyártott berendezést akkor használtuk először ebben a laborban, azóta viszont folyamatosan építjük be az embrióprogramjaink napi rutinjába. Komoly szerepet szánunk neki az eredményesség növelése és kutatási eredményeink publikálása terén.

Az embriókról és a belőlük született borjakról a cikk alatt láthatók fotók.