+36 20 540 9495 info@embryo.hu

Milkmen Vilma Denver: egy holstein- fríz fajtájú üsző boci

A kislány életének első évei összefonódtak az Embrió Kft. tevékenységével.

Vilma valamikor 2015. év végén fogant meg a Milkmen Kft. földespusztai tehenészeti telepén. Így visszagondolva már a fogantatás is izgalmas, hiszen amikor leendő anyukája az ivarzás intenzív tüneteit mutatta, a telepi inszeminátor éppen szabadnapon volt, így nekem jutott a feladat, hogy a célpárosított bika termékenyítő anyagát a megfelelő helyre juttassam.

2016. július 30-án , 42 kg-al született meg, mint egy teljesen átlagos boci. 3 hónapos lehetett, amikor szőrmintát vettünk belőle és genomvizsgálatnak vetettük alá egy laborban. Gamós András tenyésztésvezető is meglepődött, amikor a 2016. novemberi értékelés eredménye megérkezett. Vilma a korosztályában Európa legjobbja volt akkor 2807 GTPI ponttal.

Természetes volt, hogy minél több utódot szerettünk volna tőle

Ennek érdekében a szakirodalomból már ismert biotechnológiai eljárás bevezetése mellett döntött a menedzsment. Vilma 11 hónapos korától csak embriót termelt hagyományos ún. MOET eljárással. Ez az eljárás merőben új volt a telep életében.
20 hónap alatt 48 első osztályú embriót sikerült tőle nyerni és lefagyasztani telepi körülmények között, majd ezt követően recipiens, azaz fogadó anyákba ültetni. Az embriók előállításához a hónapok alatt 7 különböző bikát használtunk fel (Jedi, Medley, Bubba, Pizazz, Humblenkind, Skywalker, Charl). A 48 termelt embrióból 24 vehem fogant meg, ezekből 14 üsző és 10 bika született.

2018. februárjában 4 Bubba embrió Olaszországba utazott , ahol 2 üsző borjú már meglátta a napvilágot.
2019-ben bekapcsolódott a munkába Dr. Gyulay Gyuszi barátom is.

Érdekesség, hogy egy Humblenkind embrióból született üszőborjú genetikai vizsgálatakor, 2019. márciusi értékeléskor 2897 GTPI pontot ért el, mellyel korosztályában Európa negyedik legjobb eredményét tudhatta magáénak. Külön érdekesség, hogy az ún. Net Merit értéke 1032, mely hazánkban egyedülálló. Ő Magyarországról elsőként egy árverést követően, 2019. szeptemberében Belgiumba került.

A kislányból közben nagylány lett a szó legszorosabb értelmében.

Vilma a történet végén feltette az i- re a pontot, mert egy spontán ivarzást követően jelenleg egy iker vehemmel a méhében várja , hogy végre valóban utódoknak adjon életet…
Az érzés furcsa és megmagyarázhatatlan. Megtisztelő volt Vele dolgozni…
Dr. Volman László