+36 20 540 9495 info@embryo.hu

Nem szokatlan az embrió-átültetésben, hogy egy-egy donortól származó 4 embrióból három, 3 embrióból kettő, vagy 2-ből akár kettő is megtapad. Azonban ahogy nő az adott donortól elültetett embriók száma, a tapadási arány közelíteni fog az átlagoshoz (nagyjából 50-60%). Szerencsére ez nálunk most nem így történt.

  1. június 30-án második alkalommal mostunk embriókat a Milkmen Kft. akkor legértékesebb – 2851 GTPI -re értékelt – donorjától, a 8123-as fülszámú üszőtől (Vilma tehéncsalád). A donor bika Aladdin volt, akinek a hagyományos (nem szexált) spermájából összesen 3 szálat kaptunk az ABS pre-release program keretén belül. Aladdin A2/A2-es bika, aki magas net merittel és cheese merittel rendelkezik. Küllemben a mai modern irányzatot képviseli, kistestű, jó takarmányhasznosítási és beltartalmi mutatókkal rendelkező tehenek várhatóak tőle. Az USA-ban már 8 fia és 5 lánya látható a listákon, akik átlépték a 3000 tpi-os „álomhatárt”.

A mosást követően 10 db első osztályú embriót találtunk a mikroszkóp alatt. Ez az eredmény jónak számít, bár nem kiemelkedőnek.

Az embriókból aznap frissen elültettünk 6 darabot az előkészített üsző recipiensekbe, majd másnap reggel még hármat tehenekbe. A maradék 1-et lefagyasztottunk későbbi felhasználásra.

A várva-várt vemhességvizsgálat során az üszőknél 1 kivétellel, a teheneknél pedig minden esetben vemhességet állapítottunk meg, azaz a 9 frissen ültetett embrióból 8 megtapadt és növekedésnek indult. Tekintve, hogy akkor már igazán meleg, nyári időjárás volt, ez különösen jó eredménynek számít.

Az idén tavasszal és nyáron ültettet embrióink tapadása általánosságban is jól sikerült, például májusban az üszőkbe ültetett fagyasztott embriók 83,3%-a, júniusban a frissen ültetettek 80%-a megtapadt. Az üsző recipiensekkel elért vemhességi arány (friss és fagyasztott vegyesen) májusban és júniusban 73,9%, júliusban pedig az összes frissen ültetett embriónkból vemhesség lett.

Update: a fagyasztott Aladdin embriót kapó recipiens is vemhes. Így a programból származó 10 embrióból 9 db vemhességünk van, és nagyon várjuk, hogy milyen utódok születnek a párosításból.

Újabb frissítés a témában: A donortól a következő mosásakor 2021. szeptember 1-én további 7 db első osztályú embriót nyertünk ki, melyek frissen beültetve 6 vemhességet eredményeztek. Tehát az üszőtől 3 hónapon belül 15 db vemhességet produkáltunk az embrióprogramok segítségével.

Végül a legújabb frissítés: Az Aladdin borjak (7 üsző és 2 bika) március végén – április elején mind megszülettek. Fotó található róluk a cikk alatt.