+36 20 540 9495 info@embryo.hu

Mozgalmas és egyúttal nagyon izgalmas évet hagytunk magunk mögött a Milkmen Kft.-Embrió Kft. új EMBRIÓ-Átültető Központjában. Befejeződött a labor kialakítása, berendezése, megtörtént az eszközök nagy részének beszerzése, és elkezdtük a munkát is. Mindent összevetve, túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy sikerült egy nagyon funkcionális, modern és csodaszép embrió-átültető központot létrehozni. A beruházásról részletesebben itt olvashat. A mobil állomást (Embrió Kft.) kiegészítve megkértük és -kaptuk az engedélyt a stabil állomás működtetésére is.

Legjobb Milkmen donorjainktól összesen 306 embriót nyertünk ki in vivo úton, azaz mosással. Ezek 78%-a volt első osztályú. Az áltagos embrió-előállításunk mosásonként 5 embrió, azonban voltak olyan hónapok, amikor ez a szám megközelítette a 8-at. A legjobb hónapunk ebben a tekintetben a március volt, a leggyengébb pedig az augusztus (akkor kevés programot is hajtottunk végre).

Ha már egyszer kinyertük az embriókat, igyekeztünk el is ültetni őket. Szám szerint 227 darabot transzferáltunk a recipiensekbe, 94-et frissen vagy másnap, 133 darabot pedig fagyasztást-felolvasztást követően. A „béranyák” kezdetben csak üszők voltak – merthogy ebben a korcsoportban jobban tapadnak az embriók – azonban májustól első laktációs teheneket is használtunk erre a célra. Az eredmények összesítése még várat magára -a 30 és 60 napos vemhességvizsgálatok utánra-, azonban összességében nagyjából a fele biztosan megtapadt az embrióknak. Némely hónapokban egészen fantasztikusan magas tapadási arányokat értünk el, ezekről itt írtunk korábban.

Az embrió-előállításokról és a jelentős számú ültetésről tudományos igényességgel végzett adatgyűjtés lehetővé teszi bizonyos következtetések levonását, melyben úttörőek lehetünk az országban.

Szintén különlegesség, hogy megtörtént az állományban az első embriók sokkolása – friss ültetés és fagyasztás előtt is, már vannak ilyen embrióból vemhes egyedeink. A sokkoláshoz az Applied Cell Technolgy eszközét használjuk (PTAT módszer), ami kutatási adatokkal alátámasztva növeli az ivarsejtek és embriók fagyasztástűrő képességét, azaz a javítja a fagyasztás utáni túlélést. A módszert az in vivo szarvasmarha előállításban eddig még nem alkalmazták. Remélhetőleg az idei évben eljutunk oda, hogy megfelelő adatmennyiség birtokában a módszert szolgáltatásként is elérhetővé tudjuk tenni a gyakorlat számára.

Mindezek mellett megtörtént a felkészülés az embrió biopsziára (céljáról bővebben itt olvashat) és egyéb mikromanipulációs módszerekre.

Átalakítottuk, új és rendszeres tartalmakkal bővítjük weboldalunkat, mely már angolul is aktuális és naprakész információkat tartalmaz. Többek között felkerültek donorjaink is, melyektől előjegyezhetőek embriók. Ezzel párhuzamosan elkezdtük külföldi kapcsolatainkat építeni, hogy hamarosan a nemzetközi piacra is lépjünk. Az érdeklődők találkozhattak velünk a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Kiállításon is.

Az ősszel megkötöttük az első lovas szerződést Hidegvérű Lótenyésztő Egyesülettel az embrió-előállításra és spermatárolásra vonatkozóan, az idei évben ezzel az állatfajjal is számos programot tervezünk megvalósítani. Mi több, nagy várakozással tekintünk az in vivo és in vitro embrió-termelésre, mivel technikailag és manuálisan is készen állunk az ICSI elvégzésére. Ez utóbbi a módszerrel a hazai lótenyésztőknek is lehetőséget biztosítunk a belföldön történő in vitro embrió előállításra és beültetésre.

Az ősszel ismét részt vettünk az amerikai embrió-átültető társaság konferenciáján, ahol széles témakörben rengeteg gyakorlati eredményt mutattak be, mely nekünk is segítséget nyújt a további irányvonalak meghatározásában.

Az év végére eljutottunk oda, hogy minden további nélkül, biztonsággal tudunk embriókat kínálni a saját, genomvizsgált Milkmen üszőktől és tehenektől– belföldön akár friss ültetéssel is, külföldre pedig fagyasztott állapotban. Emellett megbízható módon tudunk végrehajtani embrióprogramot bármely szarvasmarha-tulajdonosnak a saját állományában. Szolgáltatásunk palettáját hamarosan panziós tartással is kibővítjük. Így a tulajdonosnak lehetősége nyílik arra, hogy a „munkásabb” odafigyelősebb részeket (szuperovuláltatás, termékenyítés, mosás) is ránk bízza a lehető legtöbb embrió kinyerése érdekében.

Az eddigi részletes eredményeink a leendő ügyfelek számára teljesen nyilvánosak, akár a kívánt mélységig. Adminisztrációnk kínosan pontos és naprakész. Az érdeklődő szakmabelieket szívesen látjuk a paksi EMBRIÓ-átültető Központban, az idei évben konkrét nyílt napokat is tartunk majd. Ezeken előzetes bejelentkezést követően megtekinthetik, hogyan zajlik egy embriómosás, az embriók feldolgozása, fagyasztása, ültetése.

Tervezzük a létesítményünk ünnepélyes keretek között történő megnyitóját is.

Az idei év hasonlóan kihívásokkal teli lesz. Egyrészt folytatjuk a megkezdett munkát, mellyel úgy gondoljuk, jó úton járunk. Hamarosan megkezdődhet az in vitro szarvasmarha embrió előállítás és annak napi rutinba építése is. A megfelelő eredmények birtokában a módszert szolgáltatásként is elérhetővé tesszük majd szarvasmarha és ló állatfajban is. Reményeink szerint az in vivo és in vitro embrió biopsziában is egyaránt sok pozitív tapasztalatot szerzünk ebben az esztendőben.